Salam RamadhanDay15, Zaman sekarang zaman ekonomi dan taraf hidup yang mencabar

Salam RamadhanDay15
Zaman sekarang zaman ekonomi dan taraf hidup yang mencabar. Kita kita kena jiwa sado kentalkan hati.
Kena pandai pikir ligat pusing cam gasing. Nak cari duit nak buat duit.
Biar orang kata kita mata duitan biar orang kata kau giler duit. Pedulikkan.
Tapi ingat bukan cara join scammer bukan cara tipu orang. Tu cari duit yang salah tau.Cubit pipi tu kan.
Nak berjaya jalan jer terus jangann pandang belakang. Tapiii kalau trafik lite merah benti dulu. Eksidenn kann.
?
Jangan malu kalau ada yang menghina bila kita berbisnes. Kita susah takda duit nak beli susu dan pampes anak bukan diorang hulur duit ohkay.
Biarkan dorang berlalu mcam kentut.Sekejab je bau busuk lepas tu ilang lah.
Jangan cepat melatah dengan mulut bawang yang mengata kita. Sedehh? Sedeh menanges 7hari 7 malam sampai 7keturunan pon nasib kita takkan berubah kalau kite sendiri tak ubah.
Malu sebab berbisnes ke malu sebab takda duit asik meminjam jer?
Tak pandai bisnes belajar laa. Dalam dunia ni takda orang yang lahir jer terus pandai. Belajar dan belajar jerr.
Tu jer nak cakap. Sekian.
Korang bangun sahurr tak nii?
#KaptenPink

Dulu dulu masa duk Kedah selalu pikir apalah yang best sangat makan pekasam ni

Dulu dulu masa duk Kedah selalu pikir apalah yang best sangat makan pekasam ni. Dahla bau tengit giteww.
Eiiii tak sukaaa lahh. Tak nak lahh makann!
Dann siyes cakap Eina tak makan sangat daging sebab asek gatal gigi je. Cam alergik pun iyee.
Tapi tapi tapii dek kerana hasutan geng geng pekasam yang asek menayang pekasam last last I order.
Dann arini dah 2 hari berturut turut buka pose makan pekasam. Perghhhh! Ya ampunnnn lazattt bangatt. Meremang bulu roma feeling kesedapan tuu.
Kenot move onn laa dengan kesedapan diaa.
“Ku tak tahu mengapa tiba tiba sahaja di dalam hati ini sering rindu padamu. Inginku meluahkann tak terdayaa. Ku tahu engkau jua sangat sayang padaku. “
Eh, lagu apaa ni?
?
#pekasamByKaptenPink

Mak sedara Earl Grey cuba cari anak-anak Latte dalam handphone tapi tak jumpa

Mak sedara Earl Grey cuba cari anak-anak Latte dalam handphone tapi tak jumpa.
Puas tengok bawah bantal pun tak ada.
Kalau jumpa mesti dia kidnap dan bagi minum susu serta jilat badan baby.
Earl Grey pun lagi 2-3 hari nak bersalin, dah ada susu badan.
Boleh pulak dia kidnap anak orang untuk jaga.
Mungkin practice sebelum jaga anak sendiri kot.
Haiwan pun ada ibu susuan.
#Mainecoon
#TheGentleGiants

Dan mirisnya peraturan itu dibuat karena membela meiliana seorang etnis cina yang tidak suka dengan suara speaker masjid

Dan mirisnya peraturan itu dibuat karena membela meiliana seorang etnis cina yang tidak suka dengan suara speaker masjid..
Lalu pertanya’an nyeleneh ala cebong pun kluar…emang kalau ga ada adzan kamu ga sholat ??? Ya ampuun sampai kapan kebodohan ala liberal ini dipamerkan…bodoh kok bangga
Hikmah adzan itu banyak mas bro salah satu hikmanya adalah membedakan antara negara islam dan bukan karena adzan itu syiar islam
Kalau anda di america disana adzan dilarang itu wajar bro karena mayoritas non muslim
Kalau masih belum faham pergi kerumah makan padang dan beli otak disana…
Kalau mau buat peraturan setuju banget tapi bukan pada volume speaker masjidnya tapi muaddzinnya (tukang adzan) hendaknya mereka yang adzan yang memiliki suara yang bagus dan ini diatur juga dalam agama, atau speaker yang buruk diganti dengan yang baik !!!
Jadi sampai sini faham kan?

Dan untuk kesekian kalinya guru kami alhabib taufiq bin abdul kadir assegaf mengunjungi kediaman habibana rezeq bin syahab dimakkah, Karena tidak…

Dan untuk kesekian kalinya guru kami alhabib taufiq bin abdul kadir assegaf mengunjungi kediaman habibana rezeq bin syahab dimakkah
Karena tidak mengetahui permata terkecuali ahli permata
عن الفضيل بن عياض: ‘ اتبع طرق الهدى ولا يضرك قلة السالكين واياك وطرق الضلالة ولا تغتر بكثرة الهالكين’.
Berkata imam fudail bin ‘iyad :
Hendaklah kalian mengikuti jalan kebenaran jalan yang haq karena tidak akan merugikanmu sekalipun sedikit pengikutnya(pendukungnya)
Dan berhati2lah kalian berada dalam jalan kesesatan jalan yang batil dan jangan terkecoh sekalipun banyak pengikutnya
وقال ابن مسعود –رضي الله عنهما- : ” الجماعة ما وافق الحق وإن كنت وحدك “.
Dan berkata sahabat ibnu mas’ud :
Hakikat komunitas/golongan adalah mereka yang berada dalam kebenaran sekalipun kau hanya seorang
Nilai baik bukan karena ormas terbesar didunia sekalipun tapi bagaimana ormas itu berada dalam jalan yang hak sekalipun hanya sedikit orang didalam nya

Sekarang dah masuk 13 ramadhan dah

Sekarang dah masuk 13 ramadhan dah. Tak lama dah nak raya.
Yayyy!!
Eh,minggu ni mesti akan jadi masa yang sangat kritikal dan penting untuk memana tukang jahit kann. Ishh tidur pon tak lena ,makan tak lalu selagi mana customer tak dapat baju dorang.
Kan kan?
Masa ni dah takda sangat masa free nak jumpa ahli mesyuarat tingkap atau nak bergosip dengan kesatuan bawang.
?
Sebabnya tempahan baju raya fuhhh dia punya list tu panjangnya mengalahkan tembok China.
Bayangkan camner lenguhnya segala urat saraf, pinggang dan kaki tangan sebab duk mengadap mesin jahit setiap saat.
Makan pon tak lalu, mandi berkolah kolah pon ntah basah ntah tak. Stress pikir nak siapkan semua tempahan.
Bila tekanan makin tinggi mula la asik nak marah. Silap aribulan benang pon takut nak putus time tu. HAHA takut kena bebel berjela jela.
?
Bayangkan nikmatnya kan bila ada urutan lembut yang dingin bak salji diiringi haruman lavender yang menenangkan.
Hilang segala tekanan. hilang segala kekusutan.
Letih lenguh badan sengal sengal urat tetiba hilang bersama angin yang bertiup.
Siyess Best!
#KaptenPink

Dulu dulu kann zaman remaja selalu berangan angan nak cari pasangan romantik

Dulu dulu kann zaman remaja selalu berangan angan nak cari pasangan romantik. Nak cari pasangan yang jenis ingat date date penting. Tarikh kawen, tarikh dating la, tarikh first date laa.
Jenis selalu cakap i love u utk kita.
Impikannn yang jeniss jiwang karat mulut maniss kunun.
Namunnn kebiasaannya Allah tak bagi apa yang kita mintak tapi Allah beri apa yang kita betul betul perlu sebenarnya.
So berjodohlah dengan abam askar yang muka seriyes namateyy ni. Hancuss semua impian.
?
Hahahaaha langsung tak romantikkkk!
9tahun lepas we spend time together. Share secret share life kongsi ceritera memasing finally Eina sedarr tentang sesuatu.
Biarlah pasangan kita bukan kaki romantik.
Biarlah pasangan kita jenis bukan bagi seperaiss bunga ros seperaiss coklat punn.
Tapii lagi penting dan bersyukur bila pasangan kita jenis ada rasa tanggungjawab yang tinggi. Jenis tak henti cari rezeki untuk anak isteri.
Bersyukur bila kita dapat suami yang tak leh duduk diam bila pikir duit dah tnggal sikit. Jenis susah hati bila duit isteri dah tak banyakk.
Biar lah tak romantik bermain kata cinta tapi tetiba tadaaa muncul bawak gelas secawan buatkan isteri air tea tarikk best.
Mau diabetes kena kerat kaki Eina kalau tiap hari minum tea tarikkk abe oiii.
Biarlah tak romantik suami tapii selalu masuk dapur tolong isteri masak.
“Sayang tak payah masaklah, meh abe masok sendri ”
Walaupon kekadang lagi penat kena kemas bila dia yang masak. Dapur macam kena langgar garudaa dah.
Biarlah tak romantik tak ucap I lebiu 24jam tapii bila balik rumah bukak pintu kemas je umah rapi dibuatnya.
Biarlah takda bunga ros merah sejambak di hari enibeseri tapi di saat kita penat ada yang membantu melipat kain susun baju dalam almari.
Banyak lagi nak listkan tapi tulah citer panjang nanti bersemut skrin susah pulakk! Jenuh halau semut.
Jangan menuntut kesempurnaan dari pasangan kita namunn carilah jalan untuk sempurnakan apa yang kurang. Kerana hidup kann saling melengkapi.
Tengkiu abam askar sebab selalu buat Eina tacing hati sampai ke pankreas. Ekceli mood rindu pulak abam askar duk kursus ni. HAHAHA
Notajarikaki: Hargailah suami sendiri bukan suami orang yerr.
Cc: Elyas Mamat
#KaptenPink

Jumpa mentor yang nak bersara

Jumpa mentor yang nak bersara.
Ceria ceria sahaja.
“kamu bersara lebih dulu” ujar mentor saya.
Saya terfikir. Betul juga. Hujung bulan ini genap 5 tahun saya bersara dari kerja pejabat.
Berbelas tahun dahulu bila saya menyertai organisasi itu, Tuan Haji Ahmad Tarmize yang menjadi mentor sejak induksi.
Beliau akan bersara tidak lama lagi.
Bersara tidak bermakna hidup sudah berakhir.
Boleh tumpukan lebih masa kepada passion.
Semua orang yang saya kenal wajah berseri-seri lepas bersara.
Mungkin kerana tiada stress.
Tiada lagi KPI yang bos beri. Kita tetapkan sendiri.
Ada kawan lain yang bakal bersara?

Isu ini sudah masuk ke berita, sebab ia memang isu yang serius!, Generasi Alpha sekarang merisaukan dan mempunyai “penyakit” yang tak pernah wujud…

Isu ini sudah masuk ke berita, sebab ia memang isu yang serius!
Generasi Alpha sekarang merisaukan dan mempunyai “penyakit” yang tak pernah wujud dalam generasi sebelum ini.
Penggunaan gajet berlebihan mampu menyebabkan kebantutan pelbagai jenis perkembangan kanak-kanak.
Saya pernah menulis panjang mengenai Pseudo-Autism atau Virtual Autism ini di page Mental Health & You.
Artikel tersebut di sini:
https://www.facebook.com/wecare.my/photos/a.1602925760008650.1073741828.1534992650135295/1790840617883829/?type=3&theater
—-
Penafian Keras:
Pseudo Autism atau Virtual Autism BUKAN AUTISM dan bukan penyebab Autism. Ia hanya terma diberi kepada kondisi perkembangan terbantut yang mempunyai simptom SEPERTI Autism
#PengkajiMindaSiKecil