Kaji harga HSSEB guna Gann Square, *************************************, Case study: , Di pagi yang indah ini, kepada yang masih trade tu jom…

Kaji harga HSSEB guna Gann Square
*************************************
Case study:
Di pagi yang indah ini, kepada yang masih trade tu jom kita tengok HSSEB ni nak kemana kalau kita guna gann ni.
.
Harga buka RM0.645. Turun 0.635 then kembali ke 0.645. Intraday breakout pada 0.65.
.
Jom kita tengok table gann kita ni. Medium support adalah pada paras 0.65. Selepas harga melepasi 0.65 next dia akan bergerak ke strongest resistance iaitu pada paras 0.69.
.
Wow nampaknya dah pecah resistance 0.69 kita. Mencanak terus hingga ke 0.71! Kalau kita rujuk pada table gann ni, next target akan ke 0.73. Mari sama-sama kita monitor adakah harga akan mencecah 0.73?
.
Untuk pembelajaran pembacaan Gann ni, boleh refer pada posting sis sebelum ni.
.
STA UK pun retweet post sis. Kengkawan boleh follow sis di twitter juga. Thank you..☺️

Perjalanan hidup yang Allah dah aturkan adalah sangat indah dan teratur

Perjalanan hidup yang Allah dah aturkan adalah sangat indah dan teratur. Indah maksudnya disini, ditunjukkan kepada kita hambaNya apa yang bagus dan apa yang tidak bagus untuk kita. Permulaannya kita tidak boleh menerima, tetapi pengakhirannya subhanallah, tidak disangka. Ketika itu baru kita mengiyakan.
Kerana itu kita dituntut sebagai hambaNya, supaya redha dengan segala ketentuanNya. Sudah terbuka terang dan tersuluh. Allahuakhbar. Semoga kita sebagai hambaNya yang khilaf, terus istiqomah walaupun payah.
Jumaat terakhir ramadan. Semoga bertemu lagi..
#blessed
#relieved
#sekadaringatan

“You Have It”, Latihan Sukarelawan Hospital khusus di Hospital Orang Asli Gombak (HOAG), inisiatif program khusus melahirkan sukarelawan hospital…

“You Have It”
Latihan Sukarelawan Hospital khusus di Hospital Orang Asli Gombak (HOAG), inisiatif program khusus melahirkan sukarelawan hospital dalam kalangan generasi muda dari Abim Pusat.
Sedikit tentang betapa istimewanya hospital dan projek ziarah hospital HOAG ini;
☞ Bermula keprihatinan kesihatan masyarakat orang asli dengan tertubuhnya “Medical Center” di Kuala Lipis, Pahang pada 1957;
☞ Berpindah di tapak sekarang dikenali sebagai Hospital Orang Asli Gombak pada 1960. Ketika itu juga berfungsi sebagai pusat latihan asas perubatan bagi melatih belia orang asli;
☞ 1 Jan 2012 diambil alih dan sehingga kini diurus tadbir oleh Bahagian Kesihatan dan Perubatan, KKM;
☞ Juga merupakan hospital transit bagi masyarakat orang asli ~ 93 katil, 4 wad, 1 transit dengan 14 bilik.
☞ Mengamalkan konsep “family admission” – seorang pesakit dan boleh ditemani oleh beberapa orang ahli keluarga;
☞ Mempunyai hostel sebagai tempat persinggahan keluarga pesakit;
☞ Masyarakat orang asli (180,000 orang – Banci 2010) datang dari pelbagai tempat dan suku kaum, 3 yang UTAMA ¤ SENOI ¤ MELAYU PROTO ¤ NEGRITOS;
☞ Ruang praktis lapangan mengenali masyarakat dan cakna isu semasa berkaitan;
☞ Siri Ziarah ke 6 dan latihan sukarelawan Siri 1 inisiatif ABIM diadakan bermula sejak beberapa tahun lalu, tetapi terhenti dan alhamdulillah disambung semula pada Ramadhan tahun lalu;
☞ Siri Ziarah hospital HOAG diadakan setiap sebulan sekali;
Dan istimewanya dalam TOT You Have It hari ini;
Pra Pelancaran “HOAG Books and Toys Library” sebagai usaha melengkapkan sudut pendidikan dan bacaan bagi anak-anak dan keluarga yang menemankan pesakit sedia ada.
Usaha kecil ini harus dikongsi secara bersama bagi memperkasa kelangsungan pendidikan tidak formal terutama bagi keluarga masyarakat orang asli yang tinggal lama di hostel ini.
Oh ya! HOAG juga terbuka kepada pesakit awam ya!
Jom jadi sukarelawan dan Jom infaq!

2nd Ogos 2018 Majlis Angkat Sumpah Sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Penanti (N12)

2nd Ogos 2018 Majlis Angkat Sumpah Sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Penanti (N12). Hari ni Sidang DUN Pulau Pinang pertama selepas PRU14. Doa agar Allah SWT permudahkan segala usaha utk bawa suara rakyat Penanti dan wanita ke Sidang DUN dan Doa2 segala aduan dan permohonan dapat di selesaikan dan dilaksanakan aamiin.
Pusat Khidmat Adun Penanti :
Adun Penanti
1) Nama : Dr Norlela Ariffin, PhD
2) Alamat Pejabat:
Pusat Khidmat Adun Penanti, 2075 Tkt Bawah, Jln Tanah Liat, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
3) No Tel Pejabat: 04-5382871 / 04-5383871
4) No Faks Pejabat: 04-5384871
5) hp: 0122002871
6) email: norlela.ariffin@gmail.com
norlelaariffin@penang.gov.my
Pegawai Seranta ADUN Penanti :
1) Nadhilah binti Muhammad Razak, 013-4798116, nadila.dyla93@gmail.com
2) Siti Shazwani binti Mohamad Akhir, 017-4314688, siti.shazwani@rocketmail.com, sitishazwani9@gmail.com
3) Suhaimi bin Sahid @ said, 012-4683453, mie.rb21@gmail.com
4) Sarina bt Hashim, 013-5000155, sarina.hashim@gmail.com
5) Raja Mohd Reza Shah bin Raja Omar, 010-4323360, rmreza@gmail.com

Dah abis marah ke tu? Penatkan bila bermain emosi ni

Dah abis marah ke tu? Penatkan bila bermain emosi ni. Tegang segala urat saraf. Semput dada tahan perasan. Sepanjang minggu pulak tu.
Meh sapu hemhemji. Sejuk je. Bau pun wangi lagi menenangkan. Almaklumlah ade lavender. Memane yang hati tebako tu pun leh guna. Sebab ade aloe vera. Very soothing. Yang tegang urat sana sini tu lega dengan adanya minyak kayu putih.
Meh sini kat kak cha. Patplohlime hengget jur. Minggu depan sambil geram2 tengok episod baru leh sesapu MMG. Mesti tahap marah kome terkawal. Miahahaha.

UMROH MURAH ا لس لا مے ع ل ي ك مے و ر ح م ـة الل ـه و ب ر ك ات ـﮧ

UMROH MURAH ???…..
اَلسَّلاَمےُعَلَيْكُمےْوَرَحْمَـةُاللَّـهِ وَبَرَكَاتُـﮧ
Apa khbr all pesyiar baitullah…
Apakah ada biaya Umroh Murah, yg harganya mulai $1500 sekian. Ada. Namun Perhatikan Akomodasi yg sangat penting berikut ini:
1.PESAWAT
Cek dulu menggunakan pesawat apa & berapa kali & berapa lama transit. Semakin murah , semakin banyak transit dibeberapa negara, sebelum sampai ke Baitullah .
2. PENGINAPAN
Cek berapa kilo jarak penginapan dari Masjidil Haram. Umumnya, semakin murah biaya umroh, semakin jauh jarak penginapannya & fasilitas penginapan sekelas hotel *2 atau apartemen. Bisa juga menggunakan taksi atau mobil carteran, ongkos 10 Real sekali jalan.
3.KONSUMSI
Cek utk makan selama Umroh, apakah di sediakan oleh biro umroh atau beli sendiri. Walaupun banyak rumah makan di Mekkah & Madinah, namun merepotkan juga kalau harus cari dulu rumah makan. Umumnya harga makanan menu nasi 10 real, roti & kue 5 real.
4.MIQOT
Cek dulu utk mengambil miqot apakah sudah termasuk biaya atau tidak.
Bagi yg sdh biasa Umroh atau ingin backpacker, yaah.. tidak masalah. Namun untuk yg baru pertama kali Umroh sebaiknya tidak memilih dgn biaya Umroh Murah.
Mari..Wujudkan niat Umroh anda bersama kami, Travel Umroh dan Haji Plus PT Arminareka Perdana berpengalaman 26 th melayani jamaah, AMANAH, resmi, berizin dan terdaftar di KEMENAG RI silahkan cek http://bit.ly/Si40fD
Paket Umroh Reguler 9 hari, harga $2350, hotel * 4 & lokasi hotel di ring 1, sangat dkt dgn Masjidil Haram & Masjid Nabawi, by Garuda direct jeddah-jakarta PP, Makan 3x sehari menu Indonesia, transportasi dg bus AC city tour ke kota mekkah dan madinah, guide/mutawif, zam-zam 5ltr.
Konsultasi gratis. Dan pendaftaran hub
. Afriyandi Hendro,
HP /WA : 085267527356
PIN BB : 7FA82CC8
Slmt pagi all:) slmt beraktivitas({})

Baru 5 tahun menekuni dunia bekam dan setahun lebih jadi terapi fashdu rasanya ilmu ini masih cetek masih bnyk yg perlu di pelajari dan di amalkan masih haus akan ilmu dari master2 handal yg selama ini sdh berbagi pengalaman baik di group maupun FB

Baru 5 tahun menekuni dunia bekam dan setahun lebih jadi terapi fashdu rasanya ilmu ini masih cetek, masih bnyk yg perlu di pelajari dan di amalkan, masih haus akan ilmu dari master2 handal yg selama ini sdh berbagi pengalaman baik di group maupun FB,. Alhamdulillah dan dari pengalaman menerapi bnyknya pasien, bnyk cerita dan ilmu yg didpt dri silaturahim kami..
Sampai saat ini sy bangga menjadi terapis semoga dng silaturahim para master walau hnya lewat sosial media menjadikan ilmu yg ditekuni sangat bermanfaat buat orng banyak.
Jazakumullahu khoir kpd mereka yg bnyk membantu saking bnyknya tdk bisa disebutkan satu2, mereka yg tdk pelit ilmu, mereka yg dng suka rela menjawab setiap pertanyaan2ku jika ada kendala. Semoga menjadi amal dzariyah kelak.. Aamiin.
Dan
Semoga Allah menjaga hati ini untuk tetap rendah hati dan mau berbagi ilmu sesamanya dan menjaga hati ink dari hasad kesombongan terhadap sesamanya..
#EdisiCurhat
#MyMasterSyukronKatsiro
#GreenFarhana
082271342886

Berita Baik! GST 0%, *********************, 1 June tanpa gst

Berita Baik! GST 0%
*********************
1 June tanpa gst. Sooo, Pembukaan acc cds tanpa gst. Dulu kena bayar rm10.60. Sekarang nk cuma rm10 je. Pada sesiapa yang nak buka cds acc maybank, boleh contact sis ye.
Ada lagi satu berita baik! Gst untuk brokerage fees pun dah dimansuhkan. So lagi la banyak anda boleh trade kan sebab dah tak payah bayar gst!
Seat untuk coaching esok tinggal satu je lagi, harap-harap ada yang bertuah menjadi peserta terakhir yang join. Boleh pm tepi ye.

Nyaman sekali ketika tiba di masjid ini

Nyaman sekali ketika tiba di masjid ini. Tiba-tiba terlintas untuk singgah di masjid berdekatan lokasi pertemuan hari ini. Turun sahaja, dijamu dengan warna hijau dan halaman yang cukup bersih.
Saya fikir wanita tempatan tidak singgah di masjid kala ini. Kerana itulah ketika kami masuk ke masjid, tak terjumpa pintu menghala ruang solat wanita. Terus kami melalui pintu utama untuk sampai ke ruangan wanita. Dan barangkali merasakan kami orang luar, seorang ahli jawatankuasa masjid terus sahaja menyapa dan membukakan alat pendingin hawa (walaupun ada kipas), menutup tirai dan pintu ruangan wanita buat kami.
Ruangan solat wanita yang segar, kemas dan bersih! Itu yang bisa diungkapkan menunjukkan ada tempat bagi wanita di masjid.
Wanita dan masjid!
Satu hari ada sebuah pertunjukan diadakan di masjid. Rasul saw bertanya kepada Aisyah ra apakah beliau ingin sama menonton dan dijawab ya oleh Aisyah. Lalu Rasulullah saw menjadikan Aisyah berada di belakang baginda; dan diteruskan persembahan sehingga Aisyah merasa jemu. Melihat Aisyah penat dan jemu, Rasulullah saw berkata,” Kalau begitu, pergilah.”
Wanita dan masjid masih sinonim dari zaman Rasulullah saw sehingga kini. Agaknya berdasarkan pertimbangan kontemporar di sesetengah negara menjadikan sebahagian besar masjid di negara-negara tertentu tiada ruangan buat wanita.
Menyediakan satu ruangan khas buat wanita, sebahagiannya dengan pintu dan laluan khas, dan memberikan ruang buat mengisi kelompongan diri dengan menghadiri kelas pengajian juga merupakan pertimbangan paling baik buat wanita dalam meraikan wanita dan tempatnya di masjid.
Wanita masih punya tempat di masjid, dan perlu diraikan. Wanita bersama anak-anak kecil juga perlu diraikan. Mengasingkan dan menghalang wanita dari hadir ke masjid dengan sebab tersendiri mungkin hanya mengundang tindakan dan persepsi dalam masyarakat terutama dalam kalangan generasi muda kelak. Ya, adab dalam masjid bagi wanita tentunya perlu juga diambil perhatian!
Oh ya! Sebagaimana wanita, golongan muda dan kanak-kanak juga perlu diraikan dan mereka juga punya tempat di masjid. Ya, siapa tahu esok-esok, mereka jugalah yang akan mengimami solat atau jenazah kita!
Oh ya! Silakan singgah ke Masjid India Muslim Ipoh.
Dan silakan membaca buku WANITA DAN MASJID karangan Prof. Dr. Jasser Auda terbitan IDE.
Terima kasih team Usrah Kita- walaupun baru bab 2, bila lalu depan masjid terngiang- ngiang diskusi kita. Marvelous!

Dalam satu latihan yang membincangkan tentang keselamatan keluarga di rumah, salah satunya tentang kebakaran

Dalam satu latihan yang membincangkan tentang keselamatan keluarga di rumah, salah satunya tentang kebakaran. Yang berikut boleh dijadikan panduan asas;
Senarai semak ringkas
PANDUAN KESELAMATAN KEBAKARAN
¤ Memasang alat pengesan asap di bahagian rumah;
¤ Pastikan ada dua laluan kecemasan;
¤ Jangan sesekali merokok sambil berbaring sama ada dalam keadaan mengantuk, mabuk atau mengambil ubat- ubatan yang sebabkan mengantuk.
¤ Elak buat sambungan atau bebankan litar elektrik;
¤ Letak mancis dan pemetik api di tempat yang tinggi;
¤ Bekas yang mempunyai cecair mudah terbakar boleh diletak di tempat yang sukar dicapai kanak-kanak;
¤ Tidak membiarkan lilin menyala tanpa diawasi walaupun sesaat;
¤ Anjuran meletakkan satu unit alat pemadam api jenis debu kering atas gas di rumah – ada dua jenis unit kalau tak silap; boleh rujuk Bomba.
– sumber Sinar Harian, 20 Feb 2017