Usai delivery Lanjut meeting dengan seorang dokter spesialis syaraf di Wonogiri

Usai delivery. Lanjut meeting dengan seorang dokter spesialis syaraf di Wonogiri. Tapi jangan salah paham dulu ya. Emak meeting dengan beliau bukan dalam rangka konsultasi tentang penyakit syaraf.
Dalam meeting selama hampir 2 jam ini kami memperbincangkan soal tanaman. Intinya beliau ingin memaksimalkan potensi lahan-lahan tidur yang beliau punya di beberapa tempat.
Lha emak kuwi diajak bersinergi untuk mengelolanya.
Bismillah semoga bisa terealisir dalam waktu yang tidak lama lagi.
Mohon doa restunya dari sedulur-sedulur ya.
Tempat beliau ini juga cucok lho kalo mau kita jadikan untuk markas sekolah pertanian organik. Seperti yang pernah emak adakan beberapa waktu yang lalu.
So…..kita siap-siap belajarnya di Wonogiri saja ya.
Buat kalian yang luar kota don’t worry. Sudah ada homestaynya juga di sini. Gratis tis tis tis kalo mau kita pake.
Emak siapkan segala sesuatunya dulu ya. Masih perlu disetting sana sini agar nyaman untuk kita jadikan kelas bertani.
Trimakasih mas dokter Ahmad Yani atas waktu dan sharingnya.
Mas Abdullah Arif. Mohon waktunya untuk bisa berkunjung ke sini.
Bantuin atur konsepnya. Emak kan belum ada ilmunya soal itu.
Plisssss ya….rodo mekso iki.

Me time siang ini Antar si krucil les nari Karena semua masih sibuk di tempat tugas masing masing maksudnya pak e dan kakak kakak ya pake go car aja dech antarnya

Me time siang ini.
Antar si krucil les nari. Karena semua masih sibuk di tempat tugas masing-masing (maksudnya pak e dan kakak-kakak), ya pake go car aja dech antarnya.
Weh ladalah kok aplikasi gocar on line nya emak eror ini ya.
Solusi…pinjam sama tetanggaku yang baik hati. Mas Eko Andriyadi.
Maturnuwun ya mas Eko atas pinjaman hp nya.
Ampun kapok direpotkan emak gih.
Alhamdulillah order berhasil.
Sukses pula mengantar anak ke tempat les nari.
Di kecamatan Selogiri.
Baru awal-awal ikut les, sayang kalo tidak disupport.
Selamat berlatih ya nak.
Usai les nari…lanjut ngaji di masjid Jami’ dekat komplek.

“ dian ni mcm hint tgh pregnant je

“ dian ni mcm hint tgh pregnant je
dulu umar mcm ni gak “
ada org komen mcm ni smlm ?
masa aku pregnant umar
mmang senyap sunyi aku tak bgtau sapa2
sifat “ senyap “ ni bukan dari aku
tp dari umar sendiri rasanya
sebab aku bukan jenis senyap hahaha
aku senyap bukan kt fb je
termasuk lah mak mertua dan mak sendiri
smpai dah 3-4bulan bru bgtau mak
sifat tu bukan buat2 hg tau
mmang tkmau jmpa org , tkmau pi mana2
spnjang aku tempoh pregnant
aku pi kelas sifu 2kali je ,awal2 pregnant
aku masuk 6bulan ke atas aku senyap sunyi dah dri kelas sifu sbb tkmau jumpa org
bukan masalah kelas sifu je
pergi mall
pergi pasar malam
dan kedai tomyam pun aku tkmau pi ?
tktau lah knp
aku rasa umar punya perangai sbb perangai aku mmang kuat mengedik kemana saja
keluar je umar di dunia ni
rasa sifat tu hilang serta merta dan aku spam story pic umar sehari 18 juta kali tanpa henti hahahaha
so sahih ! sifat senyap ni milik umar
kalau aku pregnant lg
adik dia ikut perangai umar aku tktau la
tp buat masa skang ada lemak je
heloooo aku baru dpt size M dari XXL kot
umar bru 11 bulan
bagi la aku melaram dulu
tak kan nk gemok mcm tong lagi
pehlis laaa hahaha
p/s : kiri selepas 2bulan lahir umar ??
-founderdianz

bff dok mekap nak nikah sat lagi, eh tingat lak kita sanding dulu paaa oiii, aku mekap kt mak andam mana ntah, TAK LAWA ???, baju aku kaler soft…

bff dok mekap nak nikah sat lagi
eh tingat lak kita sanding dulu paaa oiii
aku mekap kt mak andam mana ntah
TAK LAWA ???
baju aku kaler soft grey
sekali dia buh eyeshadow mcm hitam guana ntah
mcm kena tumbuk muka aku
pastu lipstik merah mak ngah
hg rasaa ?? sakai gila
aku otw balik dri mekap tu aku msg dia
“ awk sy tknk kawin ! mekap sy tak cantik “
??? hahaha pening pala dia
aku ingt lg dia pujuk mcm ne
msg byk kali sbb aku tak balas
taknak kawin !!
padahal dia dah otw dari penang
hg tgk perangai hahahaha
awal2 mental dah laki aku
tapi serius
nangis2 aku tknk kawin / sanding ??
sampai umah mak kak n pan aku semua tenang kan
dulu aku ada ambek kelas makeup kan
so kak aku cakap padam makeup n kita makeup sendiri
aku remove eyeshdow dgn lipstik
last aku makeup sendiri
fuhhhh ! selamat aku bijak bistari sejak lahir
kalau tak , dok teriak tak sanding la oiii ??
p/s : nikah pun nangis gk sbb mekap .nanti la cita hehe
-founderdianz

Mami ni superMom

Mami ni superMom.
Apa je anak5 tanya Mami boleh jawab.
‘Hebat giler Mami..”
Kata anak5 setiap kali Mami mampu menjawab soalan mereka.
Tapi ada soalan Mami tak boleh nak jawab sampai sekarang. Tambah anak dah besar..bertambah lagi soalan kbat dari mereka..
Kampung Mami kat mana?
kenapa asyik balik kampung Papa je.
Mak Mami yang mana?
Nenek Umi tu Mak Mami ke?
Ayah Mami yang mana?
Tok wan Taiping tu abah Mami ke?
Yang meninggal tu siapa?
Mami tak ada adik beradik lain ke?
Siapa yang lahirkan Mami?
Yang polis tu siapa?
Uncle Pak Ngah tu abang mami ke?
Sebab mereka dah pandai compare Mami dengan Papa.
Papa ada kampung..
Papa ada parent..
Papa ada siblings..
Papa ada yang tukang cerita kisah masa Papa kecik..
Raya kali ni banyak sangat pengajaran yang Mami dapt.
Antaranya..
Sayangi mereka yang sudi menyayangi kita.
#MyJourney

Bagai belut pulang ke lumpur, ikan pulang ke lubuk

Bagai belut pulang ke lumpur, ikan pulang ke lubuk. Ramai perantau pulang ke kampung halaman untuk berhari raya dengan ibu bapa serta keluarga.
Berapa tinggi terbang bangau, akhirnya hinggap di belakang kerbau juga. Sejauh manapun orang merantau di hari raya pasti akan pulang ke tempat asalnya.
Sanak saudara datang berkunjung dengan ke rumah keluarga. Mereka saling bermaafan. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Segala kesalahan minta diampunkan. Hubungan yang renggang kembali bertaut.
Sangat elok budaya berkunjung dan bermaafan di aidil fitri. Semua orang pernah melakukan kesalahan. Yang penting cari jalan penyelesaian bila berlaku perselisihan faham kerana bumi mana yang tidak ditimpa hujan.
Cari carik bulu ayam, lama lama bercantum juga. Ahli keluarga yang tidak sehaluan akhirnya bersatu juga.
Silaturrahim yang terjalin antara keluarga dan masyarakat sangat bermanfaat. Dari telaga yang jernih takkan mengalir air yang keruh. Dari sifat mulia mustahil akan timbul budi bahasa yang kasar.
Teruskan budaya ziarah menziarahi di Aidil Fitri.
Azemi Ali
Sungguh Indah Pepatah Bidalan Kita

MENGEJUT KEJUTAN TERKEJUT, Mohon jangan terkejut

MENGEJUT KEJUTAN TERKEJUT
Mohon jangan terkejut. Sebelum tido ni abam nak kongsikan dengan kawan2 sekalian kot2la tido malam ni tetibe tekejut. Kalau tekejut baca doa ni dan ludahkan (tiup dgn gaya umpama meludah) ke kiri 3x. Pastikan orang rumah anda takde di kiri anda tu kalau tidak nanti dia terkejut pula tiba2 ada air liur basi pekat lagi hijo melokek di pipi beliau. Silap2 anak2 pun semua terkejut tengok mak depa tekejut. Tak pasal2 tak kejut pun semua bangun. Eloknye kalo dah alang2 tekejut tajahut la terus. Tapi sebab jarang beramal kalau tetibe tahajut orang tekejut sebab selama ni punya beria kejut pun tak terkejut2. Terkejut juga bole tulis pasal terkejut macamni punya panjang. Asalnya nak share doa terkejut aje. Takpelah, harapan kita bersama mudah2an tak mati terkejut atau mengejut. Amalan dahla tak banyak yang ada pun banyak tak ikhlas. Mudah2an tak terkejut la akhirat nanti tengok buku catatan amalan seniri. Kalau terkejut pun harap2nya terkejut sebab banyak sgt pahala yg tertulis. Mudah2an amiiinnnn

Tebak tebakan yuk Aku adalah tim haram dan terburuk didunia

Tebak-tebakan yuk..
» Aku adalah tim haram dan terburuk didunia.
» Di UCL aku di berakin Real Madrid.
» Dulu julukanku The Red Devil tapi sekarang The Pink Devil.
» Aku suka bayar wasit jika bertemu tim-tim juara sekelas Chelsea.
» Dulu pelatihku Fergosong namun sekarang Monyet.
» Dulu aku berambisi dapat 10 gelar musim ini namun hanya dapat 1 musim ini.
» Musim ini aku di berakin 3x oleh tim Sebesar Chelsea.
» Dan musim ini aku tidak masuk final apapun.
Siapakah AKU..??
Jawab ya mber..
» Luiz «
» ~chelsea Fc~ Pembasmi Man Utd «

Lanjut ah info singkatnya mumpung lagi agak rajin ad lagi temannya bakteri yang kemarin

Lanjut ah info singkatnya..mumpung lagi agak rajin..ad lagi temannya bakteri yang kemarin…
Namanya Bacillus cereus..mirip ya namanya..kece kece pula..tapi ndak sekece dampaknya..
Bacillus cereus merupakan bakteri gram positif, fakultatif aerob, bentuknya batang. Sifatnya juga patogen..dapat menginfeksi manusia karena menghasilkan toksin.
Bacillus cereus sangat senang berada pada makanan seperti susu, daging, ikan, serta sayuran juga makanan bertepung seperti pasta, nasi, kentang..atau adanya kontaminasi silang yaitu perpindahan bakteri dari peralatan makan or masak yg berpindah ke makanan matang
Keracunan bakteri ini bisa karena memakan bakteri bersama makanan dan.menghasilkan toksin dlm perut..atau memakan makanan yg mengandung toksin dari bakteri tersebut. Gejala yg timbul terlihat dari 0,5-12 jam gejala yang timbul mual, perut sakit, diare dan kram perut
Pencegahan dapat dilakukan dengan memasak makanan dengan matang sempurna..pastikan saat memasak..bahan pangan tidak dalam kondisi beku agar bagian tengah makanan matang juga dengan sempurna ..hati hati pada saat menghangatkan makanan dengan suhu hangat dan tertutup ..bakteri bisa senang tumbuh..
Selain itu hindari peralatan masak yg berasal dari kayu..krn punya banyak pori untuk tempat bakteri tinggal..lebih disarankan untuk talenan dari plastik..
Selain itu untuk makanan yg akan disimpan untuk esok hari maka simpanlah di suhu refri dibawah 7 derajat agar dapat mencegah pertumbuha “teman” kita ini..
Ya suds..intinya masak dan simpan makanan dengan benar..jangan dekatkan makanan matang dengan bahan mentah agar tidak terkena kontaminasi silang 🙂
Btw sudah dulu ya..c u in next post???

brownies bff dah sampai, segak kan ! , mula2 nak order buh stoberi , tp dia tak sggst sebab nanti buah lembik n berair, terus aku cakap , “…

brownies bff dah sampai
segak kan !
mula2 nak order buh stoberi
tp dia tak sggst sebab nanti buah lembik n berair
terus aku cakap
“ ncik buat la guana pun , asal segak “
tudiaaaa sampai2 memang segakkk
brownies mika ni dah 14 juta kali tau aku order
sedap sgt . tak manis sgt , tak keras
tiba2 smlm dia msg open order ke penang
terus aku msg bff aku
“ wei pas akad nikah ada cake tak ? aku bg brownies ok tak ? pas akad nikah leh potong “
heheh terus zap zap siap
pantas gilaaaa
pastu aku order kat diri sendiri
brownies cheese paduuuuuuu ??
sapa org penang ka kedah ka
rekemen sgt untuk try .
buat cake kawin pun segak kot
pi tengok kat page @brownies mika
-founderdianz