“Sometime you don’t need to change the world, because changing someone’s world is significant as well

“Sometime you don’t need to change the world, because changing someone’s world is significant as well.”
Satu ketika dahulu, saya berkobar-kobar mahu mengubah dunia, melalui jalan training. Mahu mengubah persepsi manusia, mahu mengubah ke arah yang lebih baik dll.
Tetapi kebelakangan ini, saya sedar, mengubah dunia seseorang kanak-kanak itu jauh lebih memuaskan, dan menyentuh hati saya.
Manakan tidak?
Apabila kau perhatikan sendiri kanak-kanak di bawah jagaan kau yang dulunya hanya mampu bercakap satu suku kata, dah mula masuk dua suku kata (walaupun sudah berumur 6-8 tahun).
Apabila kau perhatikan sendiri kanak-kanak di bawah jagaan kau yang dulunya tak tahu pun apa itu “blanket”, sekarang dah mula pandai kemas blanket masuk dalam bakul.
Apabila kau perhatikan sendiri kanak-kanak di bawah jagaan kau yang dulunya tak pandai pakai baju dan seluar, sekarang dah berdikari pakai pakaian sendiri.
Walaupun semua ini kecil dan mudah bagi kita, tetapi apabila kau perhatikan sendiri progress kanak-kanak istimewa ini, jauh lebih membanggakan dan membuat kau nak mengalir air mata, daripada “cita-cita” lama dahulu.
Saya bukan tuntut ini semua jasa saya, kerana sebahagian besarnya adalah daripada jasa terapis sebelum-sebelum saya.
Tetapi saya rasa bangga, kerana saya tetap ada peratusan jasa tersebut, walaupun hanya 1% sekalipun.
Atas sebab ini juga, takkan sesekali saya akan berganjak daripada dunia kerjaya berkaitan Psikologi kanak-kanak ini.
“Sometime you don’t need to change the world, because changing someone’s world is significant as well.”
Sekian, khutbah Jumaat hari ini.
– Aiman Amri, mahu ubah dunia kanak-kanak
#MengenaliAutisme #PengkajiMindaSiKecil

It saddens me that there are not a lot of gentleman interested to be in this career of Autism Therapist

It saddens me that there are not a lot of gentleman interested to be in this career of Autism Therapist.
What saddens me more is the ratio of probability for a kid to have autism is 3 times higher with male than female. There are certain time when guy therapist is more suitable for a certain kid.
The demand is more than the supply, so to speak.
We need more guys in this not-so-popular and not-so-corporate career.
Sometimes, you don’t need suit and tie to change the world, because changing someone’s world is important too.
#MengenaliAutisme #PengkajiMindaSiKecil

Sudah masuk hampir seminggu saya tertidur awal

Sudah masuk hampir seminggu saya tertidur awal.
Balik kerja, mandi solat dan makan, terus terbaring atas katil tanpa disedari. Mata terlelap sehingga pagi esoknya, atas faktor kesihatan dan kepenatan (dengan migraine, masalah peribadi dll)
2 hari lepas paling teruk.
Bangun-bangun pagi, earphone masih di telinga, laptop masih ada di sisi dan lampu masih terbuka. Tak perasan pun sudah masuk 6 pagi.
Mohon maaf semua sebab sejak akhir-akhir ini penulisan mengenai Autism agak perlahan. Seperti dijanjikan, mahu tulis mengenai Emosi, tetapi banyak tertangguh.
Have been juggling with my life commitments a lot this week, and I am really bad at it. 🙁

Ran away from my world for a while

Ran away from my world for a while.
All those busyness of writing, answering questions, reading the comments and so much more in the virtual world.
It took me almost all of my already exhausted energy every time I got home after work. Even until today, there are still a lot of unanswered question in the inbox and page.
What sadden me the most is when some of them become angry for being ‘seen’ but not ‘replied’.
I am no God.
I am mortal.
I am human.
To be human is to have limitation.
A good friend of mine once said,
“Aiman, why can’t you put yourself before others?”
Come to think of it, I do put myself above others, sometimes. But most of the time, the mountain of responsibility rest on my shoulder, make me feel weaker and weaker everyday.
It is becoming a social burden, that it almost triggered something inside of me (some of you understand this).
Then the very same friend texted me this,
“Don’t think hard. The mountain that you think you want to put over your shoulder, maybe are meant for you to hike and to look over the view.”
Really glad that I took this journey for the weekend, even with my high fever. At least, I am healed both physically and mentally as well.
A short brief but golden moment in the cave for a while, is really great for the future of being active again.
And now I’m back.
🙂
#PAUKE

Kak cha bukan pandai sangat nak menyusun kata jadi serangkai ayat yang bersira gula

Kak cha bukan pandai sangat nak menyusun kata jadi serangkai ayat yang bersira gula.
Kak cha bukan hebat ada idea mencurah lebat macam hujan ketika taufan.
Tapi kak cha paksa otak yang dah liat ni, latih jemari kejung ni , invest dari saving nak cari ilmu, buat homework. Tak ada magic atau jalan singkat pun.
Disebalik serangkai kata yang sedap dibaca, tau tak struggle yang dihadap? Tau tak frustnye mengembangkan idea yang bantat? Tau tak payahnye bila idea tak melekat?
Awak pulak tak segan silu cnp ambik tanpa izin. Bukan lokek tau. Tapiiii Adab mana adab? Kemon la.
#newbiesPunKeneSailang
#IamNotUnicornFartingRainbow
#doneMeroyan

Rezeki milik Allah

Rezeki milik Allah. Dia akan anugerahkan pada kita di waktu yang tepat. Bukan pada waktu yang kita inginkan.
Tapi ia bukanlah alasan kita untuk tidak berusaha, berdoa dan bertawakal. Usaha terdaya kita. Doa memohon kepadanya sebanyak2nya. Kemudian kita berserah kepadaNya.
Dulu kawan kak cha stress sampai menangis2 sebab belum ada rezeki hamil. Rupa2nya Allah atur rezeki dia dalam susunan yang terbaik. Dalam tempoh 2 tahun lepas berkahwin, dia dapat rezeki sambung belajar. Habis belajar dapat kerja. Kira dah settled down. Terus pregnant.
Hebatkan rancangan Allah.
Jadi usaha dan doa jangan putus. Macam cikpuan ni ⤵⤵⤵ berusaha nak hamil dengan MAB. Asbab MAB cikpuan ni berjaya hamil. Alhamdulillah.
⤵⤵⤵⤵

#Assalamualaikum_goodMorning, Dalam novel Murakami yang berjudul Kafka on the shore

#Assalamualaikum_goodMorning
Dalam novel Murakami yang berjudul Kafka on the shore. Ada beberapa part yang menjentik hati & buat kak cha teringat selalu.
Mr nakata wataknya orang tua dungu tak tahu menulis & membaca tapi salah satu impiannya satu hari nanti ingin masuk ke perpustakaan & membaca apa saja sebanyak2nya. Bila dia pandai baca & tulis nanti.
Mr hoshino wataknya orang muda bekas tentera. Tahu menulis dan baca tapi langsung tak peduli dengan sekeliling apatah lagi membaca. Jauh sekali menjejakkan kaki ke perpustakaan. Tak menghargai ilmu & skill yang sedia ada.
Kak cha fikir 2 perkara. It’s never too late to start dreaming & hargai, gunakan kelebihan & kebolehan kita untuk sesuatu yang bermanfaat sebab di luar sana ada yang inginkan kelebihan & kebolehan seperti kita tapi tak mampu kerana sesuatu kekangan.
Dapat sesuatu?

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah.
Semarakkan kebolehan dan kemampuan diri dengan Formula Kejayaan S.T.A.R.R
S – Seeing first your future will be
T – Take Action on what you want
A – Achieve it by plan each one step
R – Reward yourself on each of your achievement
R – Review, Revise and Re Do if you didnt achieve on what action you take.
The circle will continue
? Setkan azam baru dan mulakan S.T.A.R dalam hidup kita inshaaAllah.
Impian akan jadi kenyataan. Lets Do This.
.
LEAD N MOVE FORWARD
Abe Long

Sembang di ATM, Abe long duk ehem di ATM dan datang 2 orang pakcik di ATM sebelah

Sembang di ATM
Abe long duk ehem di ATM dan datang 2 orang pakcik di ATM sebelah.
Koyak abe long bila dengar perbualan 2 orang pakcik ~ 60an umurnya
Pakcik A : haa berapo no ae
Pakcik B : (sebut dengan kuat) xxxyyy. Brapo ado tu.
Pakcik A : kojap ha, esey tengok dulu pertanyaan baki ni…. kau ado RM54.60. Ni tak dapek kuar an RM50. Tak mau ae do, baki kau tak cukup.
Pakcik B : Takpo, kau kuar an RM40. Buleh kn?
Pakcik A : Kalu dia ado duit kocik buleh la. Jap den cubo…. Haa buleh ni. Ni ha duit kau mo kad RM40.00
Pakcik B : Alhamdulillah ado duit den RM40. Buleh kito poei kodai, den belanjo kau minum.
.
Abuk masuk mata, terlintas nk ngulur RM untuk Pakcik B.
.
Apa pandangan saing sahabat tentang dua pakcik ni?
.
LEAD N MOVE FORWARD
Abe Long

Bila kita buat sesuatu dengan nilai passion @ cinta, hasilnya jauh lebih mendalam berbanding hanya sekadar buat

Bila kita buat sesuatu dengan nilai passion @ cinta, hasilnya jauh lebih mendalam berbanding hanya sekadar buat.
Pasakkan dengan cinta.
Itu yang kami buat bila bersama dalam program tapi awas ??? jangan pula bercinta dalam program.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1271378882968484&id=442408329198881
Hahaha… tersasar etika tu lebih parah nanti kena cubit dengan zaujah ?
.
Selesai kami di sini.
×××××××××××××××××××××××××××××
Kursus Pemantapan Kualiti dan Etika Kerja
40 orang Pembantu Operasi MARDI seluruh Malaysia.
Taman AgroTeknologi MARDI Cameron Highlands
12 – 13 September 2017
××××××××××××××××××××××××××××
Usha link kami di sini
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1271378882968484&id=442408329198881
LEAD N MOVE FORWARD
Abe Long
#LEADInspirator